Yli 100€ tilaukset Matkahuollolla toimituskuluitta!
23.1.2023
Xray XB4 eli "reiska" on voittajan valinta. Helppona rakenettavana sitä voi myös suositella aloittelijallekin. Alustana EOS-matto.
Morjes! Vuosi se pyörähti käyntiin ja jos ulos vilkaisee niin talvihan siellä näyttäisi olevan. Moni harrastaja käpertyy tähän aikaan vuodesta ilmalämpöpumpun ihanan trooppisen puhalluksen alle rakentelemaan seuraavan ajokauden kiesejään mutta tokihan sitä voi talvella ajaakin!
Maamme useat RC-sisäradat ovat juuri nyt aktiivisimmillaan ja mukaan kyllä mahtuu kun vain rohkeasti itsensä paikalle raahaa. Ei haittaa vaikka olisitte ensikertalaisia, kokeneemmat RC-harrastajat ovat siitä mukavaa sakkia että neuvoja ja säätöohjeita tulee siihen tahtiin että muistiinpanovälineet on vähintäänkin syytä ottaa mukaan.
Mutta milläs sitä kannattaisi sitten sisäratakrossia oikein lähteä yrittämään? Ja mitkä renkaat?
Budjetilla Baanalle
Köyhän ei koskaan pidä ostaa halpaa, sanotaan. RC-touhuissa aloittelijan kannattaa kuitenkin hankkia jos ei halpaa niin ainakin edullista ja opetella sillä ajamisen perusjutut. Ylähyllyjen hiilaripommit kannattaa jättää suosiolla kokeneemmille kuljettajille ihan jo hintatasonsakin takia.
Periaatteessa mikä tahansa kymppikokoinen (eli 1:10 kokoluokan) taka- tai nelivetoinen krossari, truggy tai short course auto soveltuu sisäradalla ajettavaksi. Suurin merkitys on renkailla jotka kannattaa valita paikallisen radan pinnan mukaan soveltuviksi.
Släshillä sisällä? Toimii, kunhan muistaa putsata kunnolla ja ajaa etiketin mukaisesti! Alustana niinsanottu Astroturf eli "golfmatto".
Budjettikurista tiukasti kiinnipitävä saa hyvät vauhdit jo ihan perusmallin Maverick Strada XB harjattomalla, eikä joku Tamiyan edullinen krossari missään nimessä huono vaihtoehto ole kun vaan alle vaihtaa paremmin sisälle sopivat renkaat. Rakennussarjan myötä myös auton tekniikka tulee ihan eritavalla tutuksi kuin valmisaterian kanssa.
Rauhallisemmin käyttäytyvällä vehjeksellä saa hienosti hommasta kiinni ja kun perusajaminen ja säädöt alkavat löytyä niin nopeampiin malleihin siirtyminen käy enemmän kuin luontevasti.
Kokemus on myös osoittanut että aika äkkiä sieltä mekkauspisteen puolelta myös tarjotaan jo käytettyjä kisapelejä asevelihintaan hankkittavaksi. Tarkista kuitenkin aina varaosasaatavuus tai pikemminkin sen mahdollinen puute ennenkuin hankit käytetyn auton. Ainakin Xrayn ja Team Associatedin autoihin pitäisi olla ihan hyvä valikoima maamme kaupoissa.
Eteen Cut Staggerit ja Taakse Minipinnit. Varma resepti takatuuppikrossarin rengastamiseksi!
Siististi Sisällä
Se mitä ei kannata tehdä on tulla hiekkaisella tai kuraisella basherilla suoraan kuralammikosta sisäradalle. Ulkovehkeet on tarkoitettu ulos ja sisällä ollaankin sitten siistimmin! Etenkin mattopinta (EOS, Astroturf ym) muuttuu äkkiä pidoltaan ikäväksi kun siihen sotkeutuu pienempiä partikkeleita ja esimerkiksi vuotava iskari aiheuttaa melkoisen hässäkän kun rataa joudutaan kadonneen pidon vuoksi putsaamaan oikein kunnolla.
Jätä siis se laparenkailla varustettu Mutahirviö takakonttiin ja hanki (tai vähintään huolla kunnolla ja puhdista vielä huolellisemmin) sisärata-ajoa varten sinne paremmin soveltuva auto. Jos et ole varma saako autollasi ajaa kyseisellä radalla niin kysy lisätietoja paikallisesta yhdistyksestä.
Yleisenä huomiona ja ohjeena on havainto siitä että mattokrossarit ovat säädetty todella matalaan maavaraan. Koska pitoa on enemmän ja pinta tasaisempi kuin irtopintaisella radalla, (savi, hiekka jne) voidaan matalalla lentävää autoa myös ajaa merkittävästi nopeammin.
Aloittelijan kannattaa kuitenkin pitäytya aluksi auton perussäädöissä kunnes ajolinjat, hypyt ym alkavat sujua!
Sisärenkaat muodin mukaan. Etualan JConcepts BJ4-autossa nykyaikaiset pinnirenkaat, vieressä Schumacher Big Catissä 90-luvulla suosiossa olleet foamirenkaat. Jotkut kuskit vannovat edelleen foamien nimeen.
Rengas on pyöreä
Mikä sitten on hyvä valinta krossarin renkaiksi sisäradalle? Tähän, kuten ei moneen muuhunkaan asiaan RC-maailmassa ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Valittu rengastyyppi profiileineen, kuvioineen ja kovuusasteineen on riippuvainen ajoradan pinnasta. Luonnollisesti auton ominaisuudet ja etenkin kuskin henkilökohtaiset mielipiteet vaikuttavat asiaan.
Tässä kuitenkin jotain kokemuksemme osoittamia nyrkkisääntöjä. Saa riidellä!
Mattopinnalla ajettaessa on tärkeää maksimoida renkaan kosktetuspinta-ala matolle. Tämän takia suositeltu rengastyyppi on ohutpiikkinen pinnirengas.
Muista että liian suuri pito saattaa heittää autosi ympäri tiukoissa mutkissa. Laske autosi maavaraa, vaihda matalaprofiilisemmat renkaat tai muokkaa rengasta poistaen ulkoreunan pinnit.
ERC Sisäkrossi Kisatiimin Suuntaa-antavat Suositukset:
Mattopinta 2WD
Eteen: Schumacher Cut Stagger Low Profile Slim
Taakse: Schumacher Cactus Rear
Mattopinta 4WD
Eteen: Schumacher Cut Stagger Rib Wide tai Schumacher Cactus Fusion
Taakse: Schumacher Cactus Rear
Betonipinta 2WD
Eteen: Schumacher Cut Stagger Low Profile Slim tai Schumacher Mini Pin Slim
Taakse: Schumacher Mini Pin
Betonipinta 4WD
Eteen: Schumacher Cut Stagger Rib Wide tai Schumacher Mini Pin Front
Taakse: Schumacher Mini Pin Rear
Huom! Kisarenkaat eivät sisällä foameja. Vetotavasta riippumatta takarenkaisiin suositellaan Schumacher Medium Insert Rear ja nelivetoisissa eteen Schumacher Medium Insert Front. Takavetoisten autojen eturenkaisiin ei tule inserttejä.
Ylläoleva lista ei tosiaankaan ole mikään kiveenhakattu totuus tai valikoima niistä renkaista joilla vain ja ainoastaan kannattaa tai saa ajaa. Nämä esimerkit antavat kuitenkin hyvää osviittaa siitä minkälaisella renkaalla sisäkrossiin kannattaa lähteä kokeilemaan!
tv: Heikki ja ERC kisatiimi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy tallentaaksesi tuotteita toivelistalle.